Herbaty czerwone

Są to herbaty Oolong zwane półfermentowanymi. Ich nazwa pochodzi od słowa „wu long” oznaczającego „czarnego smoka”. Wiele osób myli je z herbatą Pu-erh, ale należy pamiętać, że są to dwa całkowicie odmienne gatunki. Herbaty Oolong są produkowane głównie w Chinach, Indonezji i na Tajwanie. Podczas produkcji fermentuje się całe ich liście, a proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbaty czarnej. W Chinach proces utleniania zachodzi w 12-15%, a na Tajwanie aż w 70%.

Ze względu na długie skręcone liście przy zaparzaniu czerwonej herbaty należy zwrócić uwagę, by mogły się one całkowicie rozwinąć. Tylko w ten sposób uda się wydobyć wyśmienity, pełny smak. Otrzymany z liści napar ma jasnożółty lub jasnobrązowy kolor i brzoskwiniowy łagodny smak.

Właściwości czerwonej herbaty

  • Poprawia przemianę materii i zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej.
  • Przyspiesza tempo metabolizmu lepiej niż herbata zielona. Zielona herbata zwiększa wydzielanie energii o 4%, a Oloong aż o 10%.

Sposób parzenia: ze względu na rodzaj, zalewamy ją wrzącą bądz schłodzoną do 90 stopni Celcjusza (3-5 min) przefiltrowaną lub miękką wodą. Zaparzamy od 2 do 3 min raz albo kilkakrotnie.