Czarna

Aktywne filtry

Od wielu lat jakość herbaty z indyjskiej plantacji Mangalam nie zmienia się i wciąż zachwyca doskonałością. Tegoroczne zbiory wspaniałej Assam z dużą ilością złotych tipsów są równie udane, a przepiękny bursztynowy kolor naparu ma niezwykle harmonijny, jak nigdy dotąd mocny i słodkawy smak.
Produkowana na Cejlonie na plantacji Malwatta-Tal w rejonie Uva Broken Orange Pekoe ma mocniejszy i bardziej wyrazisty smak niż inne herbaty pochodzące z tego położonego na wysokości 1300 m n.p.m. trzystuhektarowego obszaru. Ciemny miedzianoczerwony napar zniewala swoją mocą i wyrazistością.
Do jej produkcji używa się dojrzałych, dużych liści z dolnych partii krzewu herbacianego. Po fermentacji umieszcza się je na specjalnych patelniach i krótko praży, by nadać ich aromatowi charakter palonego drewna sosnowego. Nazwa odmiany zależy od długości wędzenia (Lapsang Souchong, Tarry Lapsang Souchong, Souchong Crocodile). Nasza Lapsang Souchong ma duże czarnoszare liście o zapachu dymu i daje wspaniały w smaku korzenny napar zaostrzony charakterystyczną dymną nutą.
Chiński specjał. Pełnofermentowana liściasta herbata Keemun zmieszana z kwiatami róży, które nadają jej wspaniały kwiatowy aromat. W filiżance ma delikatny brązowy kolor.
Pochodzi z prowincji Yunnan, z odludnego regionu położonego na wysokości 1200-2000 metrów, gdzie przy średnich rocznych temperaturach 12-22 stopni Celsjusza produkuje się wysokiej jakości czarne i zielone herbaty z dużą ilość złotych tipsów. Ta ekskluzywna herbata najwyższej jakości ma słodko-korzenny smak i ciemny kolor naparu.
Znakomitej jakości herbata uprawiana na górskiej plantacji Yunnan położonej wśród leśnych terenów południowo-wschodnich Chin. O jej wyjątkowym charakterze decyduje wspaniały mikroklimat panujący na wysokości 1800-2000 m n.p.m., zbiór trwający tylko od końca marca do połowy kwietnia i tradycyjny ręczny sposób produkcji. Zwinięte listki wraz ze złotymi tipsami dają mocny korzenny napar z delikatną, typową dla herbaty Yunnan ziemistą nutą.
Znany już w naszej herbaciarni specjał pochodzi z upraw jednej z najstarszych plantacji u podnóża Himalajów. Najwyższej jakości Tippy Golden Flowery Orange Pekoe z kwiatową nutą, aromatyczna i kwaskowata w smaku, o jasnym, złocistożółtym naparze to wyjątkowy rarytas. Także w tym roku nie zawiedliśmy się na jej jakości. Ostrzejszy smak i dużo zielonych liści sprawia, że łatwo rozpoznać tę herbatę wśród innych darjeelingów, ulec jej czarowi i na długo pozostać jej wiernym.
Klasyczna kompozycja w najlepszym wydaniu. Mocny i wyraźny Cejlon i kwiatowy Darjeeling to mieszanka idealna na miły początek dnia. Doskonała do podania na śniadanie i do innych posiłków herbata najwyższej jakości o pełnym smaku i aromacie, wyważona w proporcjach – klasyczna i elegancka.
Honey Black to specjał, którym słynie dystrykt Hualien na wschodnim wybrzeżu Tajwanu. Produkowany jest głównie w miesiącach letnich. Właśnie wtedy, młode liście herbaty są zjadane przez małe koniki polne, a to prowadzi do zatrzymania wzrostu i zwijania się rośliny. Ślina koników polnych w połączeniu z herbacianymi sokami tworzy reakcję, której konsekwencją jest lekko miodowy smak naparu. W połączeniu z nutami kwiatowymi i słodowymi, ta herbata rozpieści Twoje podniebienie i otworzy przed Tobą nuty smakowe których, nigdy dotąd nie próbowałeś.
Sięgająca XVIII wieku gruzińska tradycja daje Ci dziś możliwość zachwycenia się tą herbatą. Zbierane z dziko rosnących krzewów listki o matowej i szorstkiej strukturze oddają do napoju swój słodki aromat. Ciemny napar o miłej woni świeżego pieczywa usadzi Cię zmysłami przy piknikowym koszu pełnym wypieków i soczystych owoców.
Mieszanka wschodniofryzyjskich czarnych herbat o naturalnym smaku słodkiej wanilii. Prawdziwa uczta dla miłośników mocnych i aromatycznych naparów doskonale komponujących się z kandyzowanym cukrem, miodem, mlekiem lub śmietanką, które wydobywają i podkreślają szlachetny smak wanilii. Skład: czarna herbata z Fryzji, kawałki lasek wanilii i wyciąg z wanilii.