Czym jest krzew herbaciany?

Herbaty, które określamy jako czarne, zielone, białe, pochodzą tak naprawdę tylko od dwóch gatunków herbacianych krzewów blisko spokrewnionych z krzakiem róży.

„Thea Sinensis” - Pochodzi z południowych Chin. Jest najwcześniej odkrytym krzewem, którego uprawy znajdują się dzisiaj także poza granicami Państwa Środka. Produkowane z tego gatunku krzewu herbaty są delikatne, wykwintne, o jasnych listkach. Thea Sinesis służy do produkcji znanych smakoszom herbat Darjeeling (czyt. dardżyling) oraz wszelkich rodzajów herbat zielonych i Oolong( czyt. ulung)

„Thea Assamica” - gatunek  krzewu herbacianego odkryty w północnych Indiach dopiero w XIX wieku. W przeciwieństwie do Thea Sinesis ten gatunek uprawiany jest na niżej położonych równinach. Daje obfite plony, a jego listki mają mocny smak i silny aromat.  Thea Assamica służy do produkcji herbat Assam i Cejlon.