Rooibush

Rooibush z Afryki Południowej jest czerwonym krzewem podobnym do krzaku herbaty, osiągającym wysokość dwóch metrów. Zbiory trwają od lata do wczesnej jesieni. Drobno pocięte listki w postaci czerwonych igiełek dają ziołową herbatę o czerwonym, aromatycznym naparze z lekką nutą słodyczy.

Niektórzy błędnie nazywają Roibush herbatą czerwoną. Istnieje też Rooibush o zielonych listkach, który kwitnie na żółto w październiku i daje jasny napar.

Herbata Rooibush jest w Afryce Południowej popularnym napojem narodowym, spożywanym na zimno lub gorąco, o każdej porze dnia. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, Rooibush jest uboga w teinę i nie zawiera kofeiny, czyli idealnie nadaje dla osób cierpiących na bezsenność, z nadciśnieniem, kobiet w ciąży i dzieci.

Właściwości herbaty Rooibush i Honeybush

Herbaty Roibush i Honeybush posiadają niemal identyczne właściwości.

  • Posiadają cenne walory zdrowotne. Dostarczają organizmowi magnezu, żelaza, cynku, manganu, fluoru.
  • Są często stosowane w dietach. Pobudzają przemianę materii.
    Działają wzmacniająco.
  • Nie zawierają teiny, więc idealnie nadają się do picia w większych ilościach przed snem Aleca się ich picie ludziom z nadciśnieniem i małym dzieciom w przypadku kolek.
  • Doskonale odprężają.
  • Picie Rooibush i Honeybush zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ obie herbaty zawierają żelazo i zapobiegają mdłościom. Ponieważ stymulują pracę gruczołów mlecznych, nadają się do picia przez karmiące matki.
  • Nie zawierają konserwantów ani barwników.
  • Działają uspakajająco.
  • Pomagają przy schorzeniach jelit.
  • Zawierają dużo fluoru.
  • Obniżają ciśnienie krwi.
  • Spowalniają proces starzenia.
  • Hamują proces rozwoju komórek nowotworowych.
  • Mogą być stosowane jako okład na rany, przyspieszając ich gojenie.
  • Wpływają korzystnie na przewód pokarmowy. Mogą je pić osoby z problemami żołądkowymi.
  • Łagodzą objawy alergii.

Sposób parzenia

Herbatę zalewamy przefiltrowaną lub miękką wrzącą wodą. Parzymy 5 minut. Dłuższe parzenie nie powoduje, że napar staje się gorzki czy cierpki. Trzeba jednak wyciągnąć fusy, ponieważ listki unoszące się na powierzchni będą przeszkadzały w piciu.