Oolong (czerwona)

Aktywne filtry

W prowincji Fujian do dzisiaj produkowany jest ręcznie jeden z najszlachetniejszych chińskich specjałów. Zanim herbaciane liście całkowicie zwiędną, zostają poddane oparom mleka. Pozwala to zachować im naturalny oliwkowy kolor oraz nadaje herbacie przyjemny kremowy mleczny posmak i zapach. Na koniec liście są ręcznie zwijane. To herbata, która szybko zdobywa miłośników na całym świecie.
Przedstawiamy Wam piękny klejnot w herbacianej koronie. Uprawiany jest w regionie Tai Tung, we wschodniej części Tajwanu. Dark Pearl to jedna z dłużej fermentowanych odmian Oolong. Obfity deszcz i odpowiednie nasłonecznienie upraw odnajdziemy w smaku tej herbaty. Liście zrywane są i odpowiednio przygotowywane ręcznie, dlatego herbata wygląda jak małe perełki. Jasny, bursztynowy napar roztacza zapach owoców tropikalnych. Koneserzy odnajdą tu wiele jasnych nut, wybrzmiewających z osobna w ustach.
Uprawiana wyłącznie w wysokich partiach gór na Tajwanie. Proces produkcji, poddany ścisłej kontroli, jest bardziej pracochłonny niż przy standardowej Oolong, dzięki czemu jakość tej herbaty jest bardzo wysoka. Przerwanie procesu fermentacji w odpowiednim momencie powoduje, że tylko brzegi liści są sfermentowane, a cały środek pozostaje zielony. Nawet po zaparzeniu fusy zachowują tę różnicę kolorów. Napar tej herbaty mieni się cudownym miedzianym kolorem.