Sposób parzenia herbaty

Pierwszy krok to przygotowanie naczynia, w którym będziemy parzyć herbatę. Może to być czajniczek lub kubek z porcelany. Nie powinien być plastikowy ani metalowy, ponieważ może zmienić smak naparu. Wybór porcelany jest kwestią indywidualnego gustu.

Następnie do naczynia dopasowujemy odpowiednie sitko. W naszym sklepie można znaleźć sitka i filtry wykonane ze specjalnych tworzyw, które nie pozostawiają smaku metalu, plastiku czy papieru ani nie wydzielają toksycznych substancji przechodzących do naparu. Sitko powinno być jak największe, dobrane do odpowiedniej ilość wody, aby herbata dobrze się rozwinęła i zaparzyła.

Miarką herbacianą wsypujemy podaną na opakowaniu ilość herbaty odpowiadającą ilości wody użytej do naparu.

Następnie zagotowujemy wodę. Bardzo ważne jest, by woda była miękka i nie chlorowana, ponieważ twarda woda i chlor potrafią całkowicie zmienić smak herbaty. Wyłączamy czajnik, kiedy woda zaczyna wrzeć, dzięki czemu we wrzątku pozostaną związki tlenu, które poprawiają jakość naparu. W zależności od rodzaju przygotowywanej herbaty zalewamy ją wodą wrzącą lub schłodzoną do różnej temperatury (czas czekania od momentu zagotowania jest podany przy każdej herbacie na opakowaniu.) Po zalaniu wodą czekamy tyle minut, ile dana herbata musi się zaparzać, aby miała odpowiedni smak. Po określonym czasie niezwłocznie oddzielamy fusy od naparu. W przypadku białej i zielonej herbaty zachowujemy je do dalszego zaparzania. Czynność tę powtarzamy, dopóki czujemy jeszcze smak herbaty. Wykorzystujemy je tylko tego samego dnia.

Teraz już możemy przelać herbatę z czajniczka do filiżanki o specjalnym kształcie czarki. Kiedy wlejemy napar do takiej czarki i zamieszamy łyżeczką, w środku powstaje mały wirek, który wydobywa całą esencje herbaty na wierzch.

Następnie możemy posłodzić herbatę kandyzowanym cukrem, miodem lub specjalnymi konfiturami Właściwie nie powinniśmy słodzić herbaty, ale niektóre jej gatunki aż proszą się o odrobinę słodyczy.

  1. Woda
  2. Czajniczek lub kubek
  3. Sitko
  4. Podstawka do sitka
  5. Coś do słodzenia