Kawa

Aktywne filtry

Panamska kawa najwyższej jakości pochodząca z wysokogórskich upraw w prowincji Chiriqui położonych w pobliżu miejscowości Boquette u podnóży wulkanu Baru. Region ten bywa często nazywany „doliną kwiatów wiecznej wiosny”. Delikatny z lekką nutką kwaskowatości smak naparu ze zbieranych z wielką pieczołowitością ziaren zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Średnie palenie powoduje, że nabiera on lekkiej czekoladowej nuty długo utrzymującej się na podniebieniu.
Ten brazylijski specjał uprawiany jest w górach Minas Gerais. Plantacja jest jedną z najlepszych, a krzewy, z których zbiera się owoce, są składnikiem lokalnego ekosystemu. Kawa ceniona za doskonały, słodki, czekoladowy aromat, po wypiciu zostawia w ustach wspaniały posmak.
Tytuł Cup of Excellence to wyraz najwyższego uznania dla jakości i walorów smakowych kawy. Przyznaje go międzynarodowe jury, dokonując trzystopniowej selekcji według niezwykle ostrych kryteriów, łącznie z tak zwaną ślepą degustacją. Nasze Cup of Excellence pochodzi z górskiego regionu Mantiqueira położonego w południowej części stanu Mines w Brazylii. Panujące tu idealne dla uprawy kawy warunki klimatyczne i ścisłe przestrzeganie tradycyjnej technologii przez małe plantacje - w tym zwycięską w 2009 roku farmę Santa Lucia – pozwalają na produkcję ziaren o walorach najwyżej cenionych przez koneserów. Niezwykle bogaty, pełny aromat i doskonały smak z nutą czekolady i owocowej kwasowości zachwyca najbardziej wybrednych smakoszy.
Pochodzenie i plantacja Junnan to region w górach południowo-zachodnich Chin. Na zboczach tego obszaru, gdzie panuje łagodny klimat, uprawiana jest kawa. To największy teren produkcji tego napoju w Chinach. Stanowi ponad 95% całych zbiorów kawy w kraju. Na tym terenie odnaleźć można gospodarstwo produkujące naszą wyjątkową China Fengmi Dragon. Uprawa jest organiczna, a młode rośliny są nawożone między innymi łuskami kawy. Farma przechodzi procedurę przyznania pieczęci sprawiedliwego handlu - fairtrade. Charakter i smak Ta znakomita kawa charakteryzuje się idealnie wyważoną mocą. Jej smak jest nieporównanie aromatyczny i słodki. Przywodzi na myśl miód i orzechy laskowe. Pozwól się zachwycić tą wyjątkową kawą!
Kawa uprawiana w miejscu, z którego wywodzi się tradycja spożywania tego napoju. Położona u podnóża gór na południu Etiopii plantacja Sidamo znana jest z produkcji kawy o bardzo bogatym, mocnym i korzennym aromacie z zaskakującą swą delikatnością czekoladową nutą
Pochodzenie i plantacja Kawa uprawiana ekologicznie pochodzi od społeczności rolników z Jaltenango w stanie Chiapas, w południowym Meksyku. Rolnicy połączyli swoje siły w 2011 roku, aby wspólnie przeciwdziałać złym wpływom rdzy kawowej, grzybów i szkodników, które nawiedzały ich plantacje. Wspólnie zainwestowali w odnowę swoich gospodarstw i wzajemnie skorzystali ze swojej wiedzy. Kawa jest uprawiana na wysokości 1200 - 1500 metrów n.p.m. , jest ręcznie zbierana, myta i suszona. Nazwa trunku pochodzi od pobliskiej popularnej wioski rybackiej Celestún, która jest domem dla flamingów i innych ptaków wodnych. Charakter i smak Zrównoważone ziarno o pełnym smaku i łagodnej kwasowości. Słodki, kwiatowy aromat i nuty czekoladowe sprawiają, że każdy łyk sprawia przyjemność. SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE Meksyk zajmuje trzecie miejsce pod względem krajów produkujących kawę na świecie. Jest jednym z prekursorów uprawy ekologicznej i jest jednym z pierwszych krajów, które zwalczały inwazję chrząszczy przy pomocy pszczół. 70% kaw: głównie Arabica Bourbon i Typica, uprawia się na wysokości około 400–900 m n.p.m.
Pochodzenie i plantacja Republika Dominikańska była jedną z pierwszych kolonii, które otrzymały ziarna kawy z Martyniki u schyłku XVIII wieku. W ostatnich dziesięcioleciach Republika cierpiała z powodu rewolucji i biedy. Kraj powoli wychodzi z kryzysu, a gospodarka dopiero niedawno zaczęła się ożywiać. Oprócz turystyki, bardzo ważnym elementem gospodarki kraju jest eksport kawy. Nasza odmiana pochodzi z północno-zachodniej części wyspy; najlepszego regionu uprawnego kraju, tzw. „Baharona”. Niewiele osób wie o jej wysokiej jakości. Ziarna dojrzewają w idealnych warunkach w małych gospodarstwach. Następnie surowa kawa jest myta i suszona na słońcu. Charakter i smak W Japonii ludzie uwielbiają mieszać tę kawę ze słynną „Jamaica Blue Mountain”. Ten aromatyczny napój już dawno stał się wizytówką Stanów Zjednoczonych, ponieważ obiecuje idealne połączenie kwasowości, treści i aromatu. Dzięki starannej obróbce kawa uzyskuje niezwykle intensywną słodycz. Ta znakomitość wśród kaw to egzotyczna specjalność w naszym asortymencie, która przyjemnie przygotuje Cię na następne karaibskie wakacje.
Kenia odgrywa bardzo ważną rolę na światowym rynku kawy. Ziarna z tego regionu zbierane są tylko z wierzchołków gałęzi. Charakteryzują się mocną strukturą dzięki użytej przy paleniu wyższej niż w przypadku innych kaw temperaturze. Plantacje znajdują się tu na wysokości 2000 metrów, gdzie uprawy rosną powoli, dając za każdym razem wspaniałe plony. Kawa z regionu Kiundi, zbierana ręcznie, ma wspaniały, typowy dla kaw z Kenii czekoladowo-winny aromat i cudowny korzenny charakter.
Zawarta w ziarnach kawy naturalna kofeina podnosi ciśnienie i działa pobudzająco, dlatego wiele osób rezygnuje lub ogranicza picie kawowego naparu, chociaż tęskni za jego smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Produkcja kawy bezkofeinowej eliminuje tę przeszkodę, Naturalna metoda wypłukiwania kofeiny przy użyciu szwajcarskich wód termalnych pozwala zachować oryginalny charakter kawy, która zachwyca wyrazistym smakiem i pełnią aromatu.
Na południe od San Jose, stolicy Kostaryki, czwartego na świecie eksportera kawy, leży wspaniały region upraw. Produkuje się tu najbardziej rozpoznawalną i cenioną kawę w Ameryce Środkowej. Należące do najlepszych na świecie kawy z Kostaryki rozpoznaje się wszędzie i ceni za niezwykle harmonijny charakter i zaskakujący kwaskowaty posmak.
Ziarna Maragotype pochodzą z upraw położonych na gruntach wulkanicznych na wysokości 1500 metrów w górskim regionie Jinotega. Prawdziwi znawcy i miłośnicy kawy wiedzą, że te niezwykle duże ziarna najwyższej jakości należą do ścisłej czołówki. Tylko dojrzałe owoce zbiera się ręcznie aż sześć razy w roku. Jest to bardzo ważne, gdyż nie wszystkie dojrzewają w tym samym czasie i na kawowym krzewie można znaleźć jednocześnie niezapylone kwiaty, zielone owoce i te dojrzałe, czerwone. Doskonałej uprawie kawy Maragogype sprzyjają idealne warunki glebowe i klimatyczne dolin Nikaragui, o czym świadczy wspaniały kształt jej wielkich ziaren. Napar przyrządzony z meksykańskiej Maragogype nie może się nawet równać z naparem z tej wspaniałej wysokogórskiej Maragogype z Nikaragui.
Prawdziwy przysmak dla koneserów. Jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny. Ta posiadająca certyfikat Rainforest Alliance kawa pochodzi z Peru i jest zbierana ręcznie na rodzinnej plantacji Rosenheim położonej na wysokości 1600 m n.p.m. Jej delikatny, ale nie owocowy smak zachwyca subtelną nutą, a aromat nie ma sobie równych.
Republika Dominikany od lat nękana kryzysami i ubóstwem notuje pewne oznaki ożywienia gospodarczego, głównie dzięki turystyce i eksportowi kawy, której ziarna dotarły tu w początkach XVIII wieku z Martyniki. Nasza kawa pochodzi z plantacji Barahoma położonej w południowo-zachodniej części wyspy, gdzie panują najdogodniejsze do uprawy warunki klimatyczne. Rygorystyczne przestrzeganie sposobu produkcji, dokładne mycie zielonych ziaren i suszenie ich na słońcu, sprawia, że efekt końcowy jest najwyższej jakości. Aromat i smak z delikatną nutą słodyczy, zbliżony do ziaren Jamaica Blue Mountain, zachwyca nawet wymagających Japonczyków, którzy sięgają po tę kawę najczęściej. Polecamy gorąco!
Świeży, charakterystyczny aromat karmelu czuje się już po otwarciu opakowania. Ta kawa smakuje dokładnie tak, jak równie znane na świecie karmelowe cukierki. Użyte w tej kompozycji ziarna arabiki są prażone prze 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, co powoduje wyczuwalną delikatną słodycz przygotowanego z nich naparu. Aby wzmocnić przyjemny, słodki, karmelowy smak, można dodać odrobinę mleka lub śmietanki.