Domonikana

Republika Dominikany od lat nękana kryzysami i ubóstwem notuje pewne oznaki ożywienia gospodarczego, głównie dzięki turystyce i eksportowi kawy, której ziarna dotarły tu w początkach XVIII wieku z Martyniki. Nasza kawa pochodzi z plantacji Barahoma położonej w południowo-zachodniej części wyspy, gdzie panują najdogodniejsze do uprawy warunki klimatyczne. Rygorystyczne przestrzeganie sposobu produkcji, dokładne mycie zielonych ziaren i suszenie ich na słońcu, sprawia, że efekt końcowy jest najwyższej jakości. Aromat i smak z delikatną nutą słodyczy, zbliżony do ziaren Jamaica Blue Mountain, zachwyca nawet wymagających Japonczyków, którzy sięgają po tę kawę najczęściej. Polecamy gorąco!
Produkt chwilowo niedostępny.
Pochodzenie i plantacja Republika Dominikańska była jedną z pierwszych kolonii, które otrzymały ziarna kawy z Martyniki u schyłku XVIII wieku. W ostatnich dziesięcioleciach Republika cierpiała z powodu rewolucji i biedy. Kraj powoli wychodzi z kryzysu, a gospodarka dopiero niedawno zaczęła się ożywiać. Oprócz turystyki, bardzo ważnym elementem gospodarki kraju jest eksport kawy. Nasza odmiana pochodzi z północno-zachodniej części wyspy; najlepszego regionu uprawnego kraju, tzw. „Baharona”. Niewiele osób wie o jej wysokiej jakości. Ziarna dojrzewają w idealnych warunkach w małych gospodarstwach. Następnie surowa kawa jest myta i suszona na słońcu. Charakter i smak W Japonii ludzie uwielbiają mieszać tę kawę ze słynną „Jamaica Blue Mountain”. Ten aromatyczny napój już dawno stał się wizytówką Stanów Zjednoczonych, ponieważ obiecuje idealne połączenie kwasowości, treści i aromatu. Dzięki starannej obróbce kawa uzyskuje niezwykle intensywną słodycz. Ta znakomitość wśród kaw to egzotyczna specjalność w naszym asortymencie, która przyjemnie przygotuje Cię na następne karaibskie wakacje.