Assam

Assam, wysoki płaskowyż na północy Indii, przez który płynie rzeka Brahmaputra, jest największym na świecie regionem uprawy herbaty. Pierwszy zbiór w roku rozpoczyna się tu w lutym, po dłuższej przerwie w zbiorach. Herbata z tego zbioru ma pachnący, świeży, kwiatowy i nieco ostrzejszy charakter niż jej odpowiednik z regionu Darjeeling i daje jasny, złoto-żółty napar. Jednak najlepsze, najwyższej klasy herbaty Assam są zbierane w okresie maja i czerwca, podczas drugiego w roku zbioru. Wtedy liście uwalniają pełny, ostry, słodowy aromat. Herbata z tego zbioru daje napar o kolorze od intensywnej miedzianej czerwieni do głębokiego brązu. Zbiór podczas pory deszczowej, w okresie od lipca do października, kiedy silne deszcze monsunowe znad Oceanu Indyjskiego opadają na urodzajne gleby, jest najbardziej wydajny. Potem jakość herbaty znacznie się obniża; liście tracą coraz więcej swego ostrego, słodowego smaku i mocy. Prawie wszystkie herbaty Assam można pić z białym kandyzowanym cukrem. Smak herbaty Assam z drugiego zbioru można poprawić domieszką świeżej śmietanki. Assam Second Flush Broken jest używana jako baza dla wielu mieszanek, zwłaszcza bardzo lubianej mieszanki East Frisian.

Herbaty z regionu Assam występują w dwóch postaciach

  • łamanej (broken) z oznaczeniem BOP - jest to drobno łamana herbata ze złotymi tipsami (końcówkami), dająca mocny, wyraźny napar
  • liściastej (flowery) z oznaczeniem FOP - ma większe (ale nie aż tak duże jak chińska) liście ze złotymi tipsami i daje mocny napar.