Kategorie

Herbaciany leksykon

O czym informują oznaczenia herbat wysokogatunkowych?

Kupując herbatę, należy zwrócić uwagę na oznaczenia plantacyjne, które mówią o rodzaju liści herbacianych, a więc zarazem o smaku i mocy otrzymywanego z nich naparu. Znajomość stosowanych oznaczeń pomoże dokonać właściwego wyboru, spełnić oczekiwania, zaspokoić gusty.

Herbaty liściaste

OP – Orange Pekoe – oznaczenie stosowane przeważnie dla herbat Cejlońskich.

FOP – Flowery Orange Pekoe –herbata z pierwszego pączka szczytowego i liści wierzchołkowych. Składa się z miękkich i delikatnych całych liści zbieranych tradycyjnie.

GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – herbata ze złocistożółtymi pączkami, przeważnie Assam z drugiego zbioru. Składa się z całych liści z mniejszą ilością złotych tipsów.

TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe– herbata najwyższej jakości o dużych, nie ciętych liściach, ze złotymi tipsami, głównie z regionów Darjeeling i Assam.

FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata FOP najwyższej jakości, pochodząca głównie z Darjeeling i Assam, z najlepszych zbiorów. Pieczołowicie selekcjonowana, ma regularne duże liście z wieloma złotymi lub srebrnymi tipsami.

SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – najwyższej jakości zbiory z pierwszych liści pędów herbacianych. Herbata o jasnej barwie naparu i nie ciętych liściach.

Herbaty łamane

BOP – Broken Oange Pekoe – herbata OP o łamanych listkach. Cechuje się mocnym, wyrazistym smakiem i ciemną barwą naparu.

GBOP – Golden Broken Orange Pekoe – tradycyjna herbata łamana z drugiego zbioru z domieszką złocistożółtych tipsów o mocnym, wyrazistym smaku.

TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe – najlepsze herbaty łamane z Assam z dużą ilością złotych tipsów. Mają bardzo wyraźny smak i ciemny, miedzianoczerwony napar.

GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe – herbata ze złocistożółtymi pączkami, przeważnie Assam z drugiego zbioru. Składa się z łamanych liści z mniejszą ilością złotych tipsów.

FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe – herbata odznaczająca się przeważnie mocnym, silnym i ciemnym naparem. Do przygotowania naparu potrzeba niewiele suszu i nie powinien on naciągać zbyt długo.

STGBOP – Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe – najwyższej jakości herbata łamana z dużą ilością złotych tipsów. Ma wyrafinowany, intensywny, słodowy smak.

CTCBOP – Crushing (zgniatanie), Tearing (rwanie), Curling (rolowanie) – metoda szybkiej fermentacji, stosowana głównie z myślą o herbatach ekspresowych.

Fannings – drobne odsiewy, przeważnie używane do produkcji herbat w torebkach.

Dust (pył) – herbaty bardzo wydajne, choć gorzkie, używane głównie do wyrobu herbat ekspresowych.

Tipsy – złote lub srebrne zakończenia liścia herbaty. Występują w wysokojakościowych herbatach indyjskich

W nazwie herbaty można znaleźć także informacje o czasie, w którym herbata została zebrana.

First Flush (pierwszy zbiór) – herbata zebrana w okresie wiosennym w ciągu dwóch tygodni. Herbaty Darjeeling z tego zbioru wyróżniają się niezwykle delikatnym i kwiatowym aromatem.

Second Flush (drugi zbiór) – herbata zebrana w okresie letnim. Jest znacznie mocniejsza, ciemniejsza i bardziej wyraźna w smaku niż herbata z pierwszego zbioru.

Autumnal (zbiór jesienny) – cechuje się trochę bardziej cierpkim smakiem niż Second Flush. Uprawiana jest na większą skalę, choć nie należy do herbat wysokiej jakości.

Inbetween – herbata zebrana w okresie między First Flush a Second Flush, charakteryzująca się mniejszą niż First Flush ostrością. Nie należy do herbat luksusowych.

Monsun – herbata zebrana w okresie monsunu letniego przy wysokich opadach i sprzyjającej temperaturze. Z powodu masowej produkcji zbiór ten nie należy do herbat wysokiej jakości.

Highgrown – herbata uprawiana na dużych wysokościach w górskim, wilgotnym klimacie. Oznaczenie dotyczy przeważnie herbat cejlońskich.

BIO EKO – herbata oznaczona tym znakiem została zebrana z plantacji, na której nie stosowano nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.

Flugtee – herbaty przylatujące do Europy samolotem najwyżej 12 dni po zbiorach. Smakosze czekają na nie przez cały rok, ponieważ. stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Selfdrinker – herbata zachowująca swoje właściwości smakowe niezależnie od użytej wody. (większość herbat Oolong, niektóre zielone i czarne, na przykład :Bancha).

Uprawa biologiczna – określenie to oznacza, że producent całkowicie zrezygnował ze stosowania nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.


Paypal Dotpay